آنچه در این مقاله میخوانید
بررسی تفاوت چسب سیلیکون و چسب آکواریوم
چسب سیلیکون و چسب آکواریوم دو مدل از پرکاربردترین چسبها هستند که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. اما تفاوت چسب سیلیکون و آکواریوم چیست و چه ویژگیهایی این دو چسب را از یکدیگر متمایز میسازند؟ پیش از استفاده از دو چسب سیلیکونی و آکواریوم ابتدا باید با ویژگیهای کلیدی و عملکرد آنها آشنایی داشته باشیم تا بتوانیم مناسبترین چسب را بر اساس نیاز خود خریداری نماییم. به همین بهانه در ادامه این مطلب با مقایسه چسب آکواریوم و چسب سیلیکونی همراهتان هستیم و تفاوت چسب سیلیکون و چسب آکواریوم را نیز به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم.
چسب سیلیکونی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
چسب سیلیکون متشکل از اتمهای سیلیکون و اکسیژن است که آن را به محصولی مقاوم در برابر آب تبدیل کردهاند. این چسب به دلیل دارا بودن پایداری حرارتی و شیمیایی در صنایع مختلفی همچون الکتریکی، الکترونیکی، خودروسازی، هوافضا و ساختوساز مورد استفاده قرار میگیرد. چسب سیلیکونی به صورت تک جزئی یا دو جزئی تولید میشود و دارای دو مدل سیلیکون استوکسی و سیلیکون خنثی است.
سیلیکونهای استوکسی دارای خاصیت اسیدی بوده و از ترکیب سیلیکون با یک ماده حلال تهیه میشوند و سیلیکونهای خنثی نیز به مقاومت و دوام بالا معروف هستند. چسبهای سیلیکونی دارای خاصیت انعطافپذیری بالایی هستند و بر روی سطوح مختلف عمودی، افقی و یا مورب استفاده میشوند و به واسطه مقاومت بالا در برابر تغییرات جوی، هیچ نوع مواد شیمیایی بر روی این چسبها اثر ندارد. از مهمترین موارد مصرف چسب سیلیکونی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- درزگیری منافذ مختلفی همچون درزهای موجود در تجهیزات آشپزخانه و حمام
- پوشاندن درزهای اطراف وان حمام، سینک ظرفشویی، سرویس بهداشتی و همچنین فضاهای خارجی ساختمان
- عایق سطوح در برابر حرارت و رطوبت
- چسباندن قطعات مختلف (فلز، پلاستیک، شیشه، سرامیک و ...) در صنایع گوناگون
- اتصال شیشههای دوجداره به قاب پنجره
مزایا و معایب چسب سیلیکونی
چسب سیلیکونی مانند هر محصول دیگری دارای مزایا و معایبی است که پیش از مصرف باید از آنها مطلع باشید. مهمترین مزایای چسب سیلیکون شامل موارد زیر است:
- مقاومت فوقالعاده در شرایط دمایی مختلف (منفی 75 درجه تا 200 درجه سانتیگراد)
- مقاومت عالی در برابر رطوبت
- استحکام بسیار عالی در مقابل فشار
- جلوگیری از ایجاد قارچ و کپک
- مقاومت در برابر مواد شیمیایی
- دوام عالی در برابر نور خورشید
- غیرقابل اشتعال
- رسانش گرمایی پایین
- عایق الکتریکی عالی
- انعطافپذیری بالا
- تنوع رنگی
کاربرد چسب سیلیکون برای فلزات کمتر از مواد دیگر است اما در صورت عدم نیاز به پیوندی قوی، استفاده از آن مانعی ندارد. چسبهای سیلیکونی به دلیل کشش سطحی پایین برای رنگآمیزی مورد استفاده قرار نمیگیرند. این چسب مناسب درزگیری است و نباید برای چسباندن محل اتصالات استفاده شود. از دیگر معایب چسب سیلیکونی میتوانیم به عدم امکان رنگآمیزی در حین یا بعد از اجرا اشاره کنیم که به همین دلیل انواع آن را در رنگهای مختلفی تولید میکنند. نکته مهم دیگری که درباره چسب سیلیکونی وجود دارد این است که باید با دقت بالایی از آن استفاده کنید؛ زیرا پس از چسباندن، امکان تغییر و خراشیدن روی چسب وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین درزگیر سیلیکونی
چسب آکواریوم چیست و چه کاربردی دارد؟
چسب آکواریوم نوعی چسب سیلیکونی اسیدی است که حالت ژلهای داشته و از ترکیب سیلیکون با اکسیژن ساخته میشود. چسب آکواریوم یک چسب تک جزئی استوکسی محسوب میشود. خاصیت الاستیکی چسب آکواریوم و ماندگاری بالا موجب کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف شده است. این چسبها در رنگهای مختلفی تولید و معمولا برای درزگیری فضاهای مرطوب استفاده میشوند. چسب آکواریوم برای چسباندن شیشه بسیار مناسب است اما برای چسباندن آینه چندان مناسب نیست؛ زیرا در مقابل جیوه واکنشی ندارد و هنگام خشک شدن ماده غیر اسیدی آزاد میکند.
مزایا و معایب چسب آکواریوم
از چسبهای آکواریوم به عنوان یک عایق حرارتی و رطوبتی و با هدف درزگیری سطوح، پر کردن ترکها و چسباندن سطوح مختلف به یکدیگر استفاده میشود. چسب آکواریوم در کنار این مزایا دارای معایبی نیز هست که برخی از مهمترین آنها شامل:
- دارا بودن ترکیبات اسیدی پیش از خشک شدن
- بوی نامطبوع
- امکان ایجاد حساسیت پوستی و تنفسی در صورت تماس مستقیم چسب با چشم، دست و یا استنشاق طولانی مدت
- عدم کارایی بر روی سطوح متخلخل مانند شن، سنگ و یا پارچه
- حل شدن در آب
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین چسب آکواریوم
تفاوت چسب سیلیکون و چسب آکواریوم
شاید برای شما نیز این سوال پیش آمده باشد که آیا چسب آکواریوم همان چسب سیلیکون است یا خیر؟ چسب آکواریوم یکی از کاربردیترین انواع چسب سیلیکون و در واقع نوعی چسب سیلیکونی اسیدی است که با نام چسب آکواریوم شناخته میشود. همانطور که قبلا اشاره کردیم، چسب سیلیکون در دو نوع سیلیکون اسیدی (دو جزئی) و سیلیکون خنثی (تک جزئی) تولید میشود. مهمترین تفاوت چسب سیلیکون و چسب آکواریوم شامل موارد زیر است:
مدت زمان خشک شدن
مدت زمان خشک شدن به عنوان مهمترین تفاوت چسب سیلیکون و چسب آکواریوم در نظر گرفته میشود؛ چسب آکواریوم در مقایسه با چسب سیلیکونی خنثی در مدت زمان کمتری خشک میشود. چسب آکواریوم برای جذب شدن بر روی سطح به حداکثر 24 ساعت زمان نیاز دارد اما مدت زمان خشک شدن چسب سیلیکون خنثی بیش از یک شبانه روز است.
میزان دوام و استحکام
میزان دوام و استحکام نیز دیگر تفاوت چسب سیلیکون و چسب آکواریوم است که چسب آکواریوم به واسطه دارا بودن ساختار دوجزئی از استحکام بالاتری نسبت به چسب سیلیکونی خنثی برخوردار است و برای مصارف بیشتری مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع حلال چسب آکواریوم
اثر تخریبی
نوع خشک شدن چسب آکواریوم به صورت استوکسی است و به همین دلیل بهتر است بر روی سطوح حساسی مانند قطعات الکترونیکی، مدارها، بردها و قطعاتی که خوردگی بر روی آنها تأثیر منفی میگذارد، مورد استفاده قرار نگیرد. اما روش خشک شدن چسب سیلیکون خنثی به نحوی است که بر روی سطح اثر مخربی نداشته و بدون ایجاد حلال و یا روغن بر روی سطح، آببندی و چسبندگی مناسبی را به وجود میآورد.
بوی نامطبوع
ایجاد بوی نامطبوع نیز دیگر تفاوت چسب سیلیکونی و چسب آکواریوم است و همانطور که اشاره کردیم چسب آکواریوم پس از مصرف، بوی نامطبوعی تولید میکنند که تا مدتها در فضا باقی می-ماند. اما چسب سیلیکون خنثی بوی آزاردهنده و تندی ندارد و میتواند مدت زمن طولانی و بدون تغییر بر روی سطوح باقی بماند.
مقاومت در برابر نور آفتاب
مقاومت چسب سیلیکون خنثی در برابر پرتوهای ماوراء بنفش خورشید بسیار بالاتر از چسب آکواریوم میباشد که توجه به این مورد در هنگام استفاده از این دو چسب از اهمیت بالایی برخوردار است.
بیشتر بخوانید: چسب 123 چیست و چه کاربردی دارد؟
سخن پایانی
ما در این مطلب تفاوت چسب سیلیکون و چسب آکواریوم را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم و شما را با ویژگیها، مزایا و معایب این دو چسب کاربردی نیز آشنا کردیم. همانطور که خواندید، چسب آکواریوم معمولا برای مصارف ظاهری و تزئیناتی مانند عایق بندی شیشههای آکواریوم، درزگیری روکشهای PVC، کابینتها و هر سطحی که زیبایی در آن اهمیت دارد مورد استفاده قرار میگیرد. چسب سیلیکونی نیز برای چسباندن کاشی و سرامیک و همچنین چسب زدن شیشهها گزینه بسیار عالی محسوب میشود. بنابراین برای انتخاب چسب مناسب باید به سطحی که میخواهید چسب را بر روی آن قرار دهید، توجه کرده و با ویژگیهای کلیدی هر چسب نیز آشنایی کامل داشته باشید.