آنچه در این مقاله میخوانید

    چسب درزگیر اکریلیک چیست و چه کاربردی دارد؟

    چسب‌ از جمله محصولات پرکاربرد در زندگي روزمره ما است که موجب پیوند دو سطح و یا دو شی بر روی یکدیگر می‌شود. چسب‌ها دارای انواع مختلفی هستند که هریک از آنها ویژگی‌ها و قابلیت‌های منحصر به فرد خود را داشته و برای استفاده در سطوح خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند. چسب درزگیر اکریلیک (Acrylic) به عنوان یکی از قوی‌ترین انواع چسب شناخته می‌شود که دارای عملکرد عالی و قدرت چسبندگی بسیار بالایی است. اما چسب درزگیر اکریلیک چیست و برای استفاده در چه در سطوحی مناسب است؟ چسب اکریلیک یک چسب مبتنی بر رزین بوده که از پلیمرهای اکریلیک یا متیل اکریلیک تشکیل می‌شود و یک محصول ایده آل جهت استفاده در دکوراسیون داخلی و خارجی است. در ادامه این مطلب به رایج‌ترین پرسش شما یعنی چسب درزگیر اکریلیک چیست پاسخ می‌دهیم و موارد مصرف این چسب پرطرفدار را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.

    چسب درزگیر اکریلیک چیست

    چسب درزگیر اکریلیک چیست و چه خصوصیاتی موجب محبوبیت و فروش بالای این محصول شده است؟ از ویژگی‌های بارز این محصول می‌توانیم به مواردی همچون قدرت بالای چسبندگی، مقاومت بسیار عالی در برابر فشار، خاصیت انعطاف‌پذیری بالا، مقاومت در برابر اشعه خورشید و برخورداری از تنوع رنگی اشاره‌کنیم. همچنین چسب‌های اکریلیک به ‌واسطه‌ استفاده بر روی اقلامی چون فلز، شیشه، سرامیک و غیره بسیار پرکاربرد شده‌اند. چسب‌های درزگیر اکریلیکی به دو دسته پایه حلال و پایه آب طبقه ‌بندی می‌شوند.

    چسب درزگیر اکریلیک چیست

    چسب درزگیر اکریلیک پایه حلالی

    این چسب‌ برای اولین بار در دهه 60 توسط شرکت آمریکایی Rohm and Haas تولید و عرضه گردید. چسبندگی عالی به بسیاری از مواد از جمله سیمان، آهن، آلومینیوم و چوب، مقاومت بالا در مقابل شرایط جوی و پرتوهای ماورا بنفش خورشید از دیگر مزایای چسب درزگیر اکریلیک پایه حلالی محسوب می‌شوند.

    چسب درزگیر اکریلیک پایه آبی

    پایه آبی این چسب درزگیر اکریلیک توسط شرکت آلمانی BASF برای کلیه کاربردها فرموله و به بازار عرضه شده است. این چسب قدرت چسبندگی بالایی میان موادی همچون چوب و سیمان ایجاد می‌کند. از طرفی دیگر نیز از قابلیت چسبندگی عالی میان فلز و شیشه برخوردار است اما توان چسبندگی آن در مقایسه با چسب سیلیکونی در کار با مواد شیشه‌ای، کمتر است. این نوع چسب از مقاومت قابل قبولی در در مقابل شرایط جوی برخوردار است اما به دلیل حساسیت به آب، مقاومت بالایی در برابر رطوبت ندارد. طول عمر مفید آن در کاربردهای بیرونی حدود ۵۱ سال می‌باشد. این چسب در مقابل رنگ‌ پریدگی و پرتوهای خورشیدی نیز به‌ خوبی مقاوت می‌کند. رنگ‌پذیری چسب درزگیر اکریلیک پایه حلالی از ویژگی‌های قابل توجه آن‌ها محسوب می‌شود؛ زیرا رنگ این چسب با مواد اطرافش در محل درز، همرنگ خواهد بود.


    بیشتر بخوانید: معرفی بهترین درزگیر سیلیکونی


    موارد استفاده از چسب درزگیر اکریلیک

    چسب اکریلیک به دلیل ایجاد پیوند میان اجسام و سطوح مختلف در صنایع گوناگونی کاربرد دارد و در صنايع مختلفي از جمله صنعت ساختمانی، پتروشيمي، خودروسازي، لوازم‌خانگی، بسته‌بندی غذایی و بهداشتی، صنايع نظامي و دريايي، آب و فاضلاب، صنايع برق، الکترونیک، پزشكي و اتومبیل مورد استفاده قرار می‌گیرد. چسب‌های درزگير اكريليكي در هر يك از صنايع مذكور برای کاربرد خاصی تولید می‌شوند. به عنوان مثال در صنعت ساختمان به ‌منظور جلوگيري از هدر رفتن انرژي، بهینه ‌سازی مصرف سوخت، جلوگيري از ورود گردوغبار، پر كردن درزهای داخل ساختمان و بندكشي كاشي و سراميك در داخل و خارج ساختمان تولید و مصرف می‌شوند. در صنعت اتومبيل سازی جهت اتصال آينه‌ها و پر کردن درزهايي كه باید در مقابل روغن و يا دماي بالا مقاوم باشند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در صنایع هوایی نیز در درزبندی چراغ‌ها و پنجره‌ها، استحکام اتصالات داخلي، كف هواپيما و غیره استفاده می‌شوند. اما به‌ طورکلی موارد استفاده از چسب درزگیر اکریلیک در صنعت ساختمان و اتومبیل بسیار گسترده‌تر می‌باشد.

    موارد استفاده از چسب درزگیر اکریلیک

    اهمیت استفاده از چسب درزگیر اکریلیک

    به¬دليل توان چسبندگي، قدرت ارتجاعي و مقاومت جوي عالی می‌توان از درزگیرهای اکریلیکی در انواع سطوح بتني كف دیواره‌ها و سقف داخلی و خارجی ساختمان استفاده نمود تا در برخی از فصول در اثر انبساط و انقباض طبيعي، دچار ترك نشوند. این چسب همچنین برای استفاده در محل اتصال سيمان با چارچوب پنجره‌هاي آهني، چوبي و یا آلومينيومي براي جلوگيري از نفوذ آب باران نیز بسیار کاربردی است. بسياري از نقاشان ساختمانی از اين چسب‌های درزگير جهت رفع درزهاي باز شونده سطوح گچي استفاده می‌کنند. انواع چسب‌های درزگیر اکریلیک به ‌منظور آب‌بندی، درزگيري و نشت گيري در صنايع مختلف تولیدشده‌اند كه با توجه به موارد مختلفي ازجمله طول عمر، تماس محیطی، نوع صنعت، ميزان مقاومت و استحكام كششي و ضربه‌ای موردنياز داراي تنوع زیادی می‌باشند.

    چسب‌های درزگیر اکریلیکی دارای تاريخ مصرف هستند و تاريخ انقضاء آن‌ها به عواملی ازجمله مواده اوليه، استفاده از افزودنی‌های مختلف، محيط و شرايط دمايي مورد استفاده (مدت زمان مصرف در تابستان كمتر از فصل زمستان است) بستگی دارد. اما به ‌طورکلی تاريخ مصرف چسب‌های درزگير اکریلیک حدود یک سال است و آنها نیز اكثراً به ‌صورت فشنگي و يا اسپري می‌باشد كه متناسب با نوع کاربری آنها طراحی‌شده‌اند.

    مزایای چسب درزگیر اکلیریک

    از مهم‌ترین مزایای چسب درزگیر اکلیریک می‌توانیم به قدرت چسبندگی عالی، مقاومت بالا در برابر نور آفتاب، عدم شکنندگی و ترک برداشتن بر اثر فعل ‌و انفعالات محیطی، استحکام در مقابل نفوذ آب و رطوبت، کاربرد در صنایع گوناگون، رنگ‌پذیری، قابلیت استفاده بر روی سطوح متخلخل همچون آجر، بتن، وچوب و همچنین عدم دارا بودن بوی نامطبوع اشاره کنیم.

    انواع چسب درزگیر اکریلیک

    چسب درزگیر اکریلیک دارای انواع مختلفی است که هریک از آنها ویژگی‌ها و کاربردهای منحصر به فردی دارند. انواع چسب درزگیر اکریلیک شامل:

    چسب اکریلیک نواری

    چسب‌های اکریلیک نواری اغلب در صنعت پوشاک جهت اتصال پارچه‌های مختلف به یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

    چسب اکریلیک مایع

    چسب اکریلیک مایع به دلیل ایجاد پیوند بادوام‌تر عموما در فعالیت‌های نجاری، تعمیرات اثاثیه و تزئیناتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.


    بیشتر بخوانید: چسب درزگیر درب و پنجره


    اهمیت استفاده از چسب درزگیر اکریلیک

    چسب اکریلیک خمیری

    چسب‌های اکریلیکی خمیری، درون محفظه‌های تیوب شکل قرار می‌گیرند که به ‌واسطه دارا بودن قدرت چسبندگی قوی برای اتصال قطعه‌ها و اجسام فلزی، چوبی و شیشه‌ای به کار می‌روند. در صورت مخلوط کردن چسب خمیری و چسب مایع اکریلیک، می‌توان میان دو جسم اتصال دائمی به وجود آورد.

    فرآیند تولید چسب درزگیر اکریلیک

    چسب‌ها بر اساس نوع فرمولاسیون، ویژگی‌ها و قابلیت‌ها در گروه‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شوند. تمامی انواع چسب‌ها از فرمولاسیون خاصی تشکیل می‌شوند که هریک از آن‌ها جهت تقویت خاصیت ویژه‌ای به ترکیب اضافه می‌شوند. اجزای تشکیل ‌دهنده یک فرآیند چسبی شامل رزین پایه (مهم‌ترین عنصر فرآیند و دلیل اصلی چسبندگی دو سطح)، هاردنر (نقش اصلی در واکنش پخت و شبکه‌ای شدن چسب)، حلال (به ‌منظور کاهش ویسکوزیته و سهولت در مصرف)، رقیق‌کننده (کاهش ویسکوزیته رزین و سهولت کارایی چسب)، پرکننده‌ها (بهبود خواص نهایی چسب و کاهش قیمت تمام‌شده)، حامل (تقویت‌کننده) و دیگر افزودنی‌ها (مانند مقاوم کننده‌ها، نرم‌کننده‌ها، آنتی‌اکسیدانت¬ها، شتاب‌دهنده‌ها، بازدارنده، سورفاکتانت¬ها و غیره جهت بهبود بعضی خواص) می¬شود. به ‌طورکلی اجزای فرمولاسیون چسب‌ها شامل ترکیبات فوق می‌شود اما لزوماً یک سیستم چسبی شامل تمامی اجزاء ذکرشده نمی‌باشد.

    توليد چسب درزگیر اکريليک نیز یک فرآيند شیمیايي بوده که در راکتوری فلزي و به‌ صورت ناپيوسته انجام می‌شود. این چسب از نوع ترموپلاست و تک جزئي است. فرمولاسيون ساخت آن بسته به اینکه نوع پايه حلالي يا آبي باشد متفاوت است که ما در اینجا پايه آبي آن را بررسی می¬کنیم. طبق موارد ذکرشده، پرکننده‌ها به ‌عنوان يکي از اجزای چسب درزگير، علاوه بر ايجاد استحکام باعث کاهش قيمت تمام‌شده نيز می‌شوند. اکثر پرکننده‌ها شامل خاک رس، کربنات کلسيم، باريم سولفات و فيومد سيليکا می‌شوند. نرم‌کننده‌ها از دیگر مواد تشکیل‌دهنده چسب درزگیر اکریلیک هستند که عمدتا شامل فتالات¬ها، ديبنزوات¬ها و واکس‌ها بوده و موجب افزايش انعطاف‌پذیری و قدرت کششي چسب می‌شوند. پخش‌کننده‌ها از دیگر مواد افزودني هستند که موجب پخش شدن بهتر پرکننده‌ها در بستر رزين و مدت زمان ماندگاري محصول خواهند شد. در برخی موارد در ترکيب چسب‌های درزگير اکریلیکی، ماده سيلان نیز با هدف افزایش قدرت چسبندگي در شيشه و فلزات مورد استفاده قرار می‌گیرد که به این درزگیرها اصطلاحا چسب‌های درزگير اکريليک سيليکونی نیز گفته می‌شود.


    بیشتر بخوانید: بررسی تفاوت چسب سیلیکون و چسب آکواریوم


    نحوه استفاده از چسب درزگیر اکلیریک

    پیش از مصرف چسب ابتدا باید سطوح را تميز، خشک و عاري از هرگونه چربي، رطوبت و آلودگي کنید. تیوب را روي تفنگ مخصوص سوار کنید تا با هر مرتبه فشار دادن تفنگ، دسته پیستونی وارد تیوب شده و مقداري چسب به ‌صورت خمیری از دهانه تیوب خارج شود. مقدار مناسبي از چسب را در محل درز بریزید و براي خشک شدن کامل آن 30 دقیقه صبر کنید. مقاومت دمایی چسب درزگیر اکلیریک از -10 درجه سانتی گراد تا +80 درجه سانتی گراد است اما دمای مناسب جهت استفاده از چسب بین +5 الی 40+ درجه سانتی گراد می باشد.

    نحوه استفاده از چسب درزگیر اکلیریک

    سخن پایانی

    ما در این مقاله  از رنگتاب به پرسش که چسب درزگیر اکریلیک چیست و چگونه تولید می‌شود به طور کامل پاسخ داده و موارد استفاده و مزایای آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، کیفیت و کارایی چسب‌های درزگیر اکریلیک سبب استفاده گسترده از آنها در موارد مختلف از جمله صنایع صنعتی شده است.

    دیدگاه‌ها
    نام
    ایمیل
    نظر

    مقالات مرتبط